volte 42

Prohlášení ing. Jaroslava Veselého k rezignaci na kandidaturu do Senátu za ČSSD

27. července 2020 | 12:07

„Senát je pojistkou demokracie v naší zemi. Nemohu proto kandidovat za stranu, jejíž vedení principy demokracie pošlapává,“ prohlašuje ke své rezignaci ing. Jaroslav Veselý, dlouholetý úspěšný starosta obce Raná na Lounsku. Původně měl být nestranickým kandidátem za ČSSD v senátním volebním obvodě Louny (Lounsko a Rakovnicko). Po vývoji posledních dní se raději rozhodl kandidovat za nově vzniklé uskupení Lepší Sever.

Prohlášení ing. Jaroslava Veselého k rezignaci na kandidaturu do Senátu za ČSSD

„Mé jméno se objevuje také na kandidátce Lepšího Severu do krajských voleb a předpokládal jsem, že vedení ČSSD ocení, že jsme dali dohromady osobnosti, které s krajem chtějí skutečně pohnout dopředu. Ani ve snu by mě nenapadlo, že nejužší vedení sociální demokracie bude namísto zkušenosti svých lidí v Ústeckém kraji a zájmů jeho obyvatel preferovat politikaření a návrat politických dinosaurů. V rozporu se stanovami strany navíc ani nedali o kandidátce pro Ústecký kraj hlasovat a dosud nemáme jedinou oficiální informaci o tom, jestli a jakou kandidátku podají,“ pokračuje Veselý.

Koalici Lepší Sever kandidující v krajských volbách v Ústeckém kraji měly tvořit původně tři subjekty: ČSSD, Ústecké fórum občanů, ProMOST a řada nezávislých osobností. Kandidátní listinu schválenou krajským předsednictvem však grémium strany neprojednalo a v rozporu s volebním řádem strany a principy demokracie nezaslalo Předsednictvu ČSSD ke schválení.

„Prohlášení předsedy ČSSD Jana Hamáčka o tom, jaké kandidáty do vedení kraje preferuje, ukazují jasně na to, že mu nezáleží na úspěchu ČSSD ani v Ústeckém kraji ani v mém senátním obvodu. Hamáček nechce lepší sever, já ano. Proto jsem se rozhodl, že do Senátu budu kandidovat právě a jen v barvách koalice Lepší Sever. Zde jsou lidé, kteří stejně jako já na severu žijí a vědí lépe než grémium ČSSD, co je pro Ústecký kraj dobré,“ uzavírá ing. Jaroslav Veselý.

Ing. Jaroslav Veselý byl velvyslancem ČR v Indonésii, nyní je starostou obce Raná na Lounsku. Je ženatý a má dvě dcery.

Věra Nechybová:  Máme v Ústí třít bídu s nouzí? To odmítám 29. září 2020 | 13:15 Věra Nechybová: Máme v Ústí třít bídu s nouzí? To odmítám

Výrazné oddlužení města, zabránění stamilionovým sankcím za dotační chyby předchůdců ve vedení Ústí, zrušení poplatků za svoz odpadu, založení rady seniorů nebo rekonstrukci venkovního areálu koupaliště na Klíši vnímá jako své úspěchy exprimátorka a stávající náměstkyně primátora Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů. V říjnových volbách do krajů kandiduje za hnutí Lepší Sever.

S útlumem těžby uhlí se náš kraj musí přeměnit v lepší sever. Přinutíme českou vládu, aby transformace regionu byla její prioritou. 24. září 2020 | 12:26 S útlumem těžby uhlí se náš kraj musí přeměnit v lepší sever. Přinutíme českou vládu, aby transformace regionu byla její prioritou.

Jaromír Franta se kdysi z důlního zámečníka vypracoval až na pozici vedoucího řidiče velkorypadla v lomu ČSA. Stal se odborovým předákem mosteckých horníků, v současné době působí také v pracovní skupině pro surovinovou politiku při Ministerstvu průmyslu a obchodu a je rovněž členem pracovní skupiny Uhelné komise. Obyvatelé obce Boleboř si jej zvolili již počtvrté za svého zastupitele. Má bohaté zkušenosti jak z hornické profese a prosazování zájmů jejích zaměstnanců, tak i z komunální politiky. Jak vidí budoucnost „svého“ regionu a jaký má „recept“ na jeho proměnu?