#1

 

Konec Beznaděje

Ústecký kraj. Náš domov, místo, kde žijeme a chceme tady žít dál. Vychovávat děti, pracovat, bavit se. Neříkáme mu Ústecký kraj. Pro nás je to Sever. Sever, který je krásný i drsný. Je to jedno z nejhezčích míst v Čechách. Krásné Krušné hory, Zahrada Čech, České Švýcarsko, Milešovka, nová jezera. Ale bohužel také Janov, Chánov, Mojžíř a spousta dalších problémů daná historickým vývojem kraje a jeho obyvatel.

Ústecký kraj je v mnoha ohledech popelkou České republiky. Více než sto let dodával česku energii, chemii, pomáhal mu růst za cenu zničené přírody a brutálních zásahů do tradičních mezilidských vazeb.

Vidíme to všichni, kdo tu žijeme. Místa ve městech, kam se bojíme vstoupit, hloučky nepřizpůsobivých lidí, kteří žijí ze sociálních dávek. Injekční stříkačky v parcích a na hřištích. Hlučné párty pod okny, kde spí lidé, co ráno musí do práce.

Do toho spíš úbytek policistů než jejich posílení, odchod slušných lidí, třeba lékařů, z kraje. Strach poslat děti do školy, aby jim cestou někdo nenabízel drogy.

A Česko si hýčká Prahu, Brno, Plzeň. A nikdo z „velkých“ stran, co tu vládly, s tím nic neudělal.

Nadešel čas vzít vládu nad krajem zpět do vlastních rukou. Jsme místní starostové, patrioti a občané, kteří už ve svých městech a funkcích dokázali s lecčím pohnout k lepšímu. Pro Sever neexistuje rychlé řešení. Je tu jen pomalá, vytrvalá, trpělivá práce. Do té se chce málokomu. Ale nám ano. My chceme Lepší sever. Chceme odstranit to, co nás trápí, a podpořit to, co je tu skvělé.

Konec vyloučených lokalit. Byty musí vykoupit obec

Vyloučené lokality nezmizí, dokud se majitelé domů nebudou starat o to, co se jim v domech děje, a dokud nebudou vymáhat pořádek. Nám se v Mostě, Chomutově i jinde osvědčilo vykoupit byty a domy městem, protože to nám dává možnost ovlivnit, jak se tam lidé chovají. Na výkup bytů jsou potřeba peníze a my je dokážeme na kraji i z Prahy dostat.

Konec dávek za nic, zdravý dospělý má být prospěšný

Každý z nás se může dostat do situace, kdy bude potřebovat podat pomocnou ruku státu. Slabým a nemocným je zkrátka třeba pomáhat, o tom není pochyb. Měla by to být pomoc rychlá a účinná.

Není ale možné donekonečna pomáhat i těm, kdo se o nic nesnaží, kdo si z pomoci udělali celoživotní obživu a pro které je stát dojnou krávou. Zneužívání sociálních dávek musí konečně přestat. Nejde ležet doma na gauči, pobírat dávky a kupovat si za ně cigarety a pivo. Fyzicky zdravý člověk musí pracovat a být prospěšný, ne obtěžovat okolí.

V našich městech a obcích jsme si v praxi vyzkoušeli, že i zcela nekvalifikovaný člověk může být pro své okolí i společnost prospěšný. Když na to budeme mít peníze, dáme takovým lidem do ruky košťata a lopaty a pošleme je uklízet ulice. Máme vyzkoušené, že to funguje. Stát ale namísto toho, aby nám v tom pomáhal, nám pouze hází klacky pod nohy a peníze na osvědčené recepty nám bere.

Víme jak na to. Musíme přimět stát, aby přestal vyplácet sociální dávky zneuživatelům systému a peníze posílal městům a obcím. My za ty peníze zaměstnáme každého, kdo bude chtít. Stát se k tomu bohužel nemá, a proto tuhle zásadní změnu prosadíme z kraje.

Když budeme mít na kraji silné slovo, tak to prosadíme! Nikdo jiný to za nás neudělá!

Zasadíme se zákonodárnou iniciativou, abychom opět mohli podmínit dlouhodobé pobírání dávek veřejnými pracemi. Naopak zjednodušíme přístup pro ty, kteří se ne vlastní vinou do tíživé situace dostali.

Konec obav v ulicích, víc policistů a strážníků

Policista, který v Praze rozdává botičky, bere víc než ten, který v Ústeckém kraji honí dealery drog. To se musí změnit. Potřebujeme více policistů a strážníků v ulicích, kteří se zaměří na ty, kteří ohrožují slušné lidi. Chceme změnit platové tabulky, aby se vyplatilo pracovat u nás.

Konec vládní ignorace z Prahy. Více financí a pravomocí pro kraj

Kraj se brzy hodně změní. Čeká nás odchod od těžby uhlí a s tím i od dalších tradičních odvětví. Hrozí nezaměstnanost a další sociální problémy. Vymůžeme splatit dluh vůči našemu kraji a stát musí pomoci Severu s transformací a obecným rozvojem.

Sami nejlépe víme, jak kraj řídit a co kraj a jeho občané potřebují. Praha i Brusel dlouhodobě dokazují, že problémům Severu nerozumí a ani je nezajímají. Zasadíme se o to, aby stát přenášel více pravomocí na kraj a obce. My se o sebe postaráme líp. Ostatně jako vždy.

Konec útlumů, začátek rozvoje

Konec uhlí a Green Deal změní náš průmyslový region. Je to příležitost, ale musíme se jí aktivně chopit. Peníze z EU musíme použít tak, aby přinesly lidem novou práci a lepší uplatnění než dřív. Místní firmy, velké i malé, jsou naším přirozeným partnerem a musíme je podporovat.

#2

 

jaký chceme ústecký kraj?

Chceme vyřešit výše uvedené problémy, které se jako červená nit táhnou všemi oblastmi našeho života a stahují nás jako kraj dolů. Pokud chceme kraj někam posunout, musíme zde mít schopné lidi. Nemůžeme se divit mladým, že odsud odcházejí, když jim neumíme zajistit nejen alespoň základní pořádek a bezpečnost, ale ani dobré, moderní školy pro jejich děti a dobré kulturní vyžití. Právě těmto lidem musí kraj nabídnout takové podmínky, aby se jim vyplatilo zůstat.

Špičkové školy pro kraj

Školská politika kraje musí jít ruku v ruce s tím, jak se vyvíjí pracovní trh. Musíme rozšířit nabídku škol i o školy vyšší kvality. Proč by v kraji nemohl vzniknout další PORG, který vychovává děti úspěšné na nejlepších světových univerzitách? Podpoříme i ve spolupráci se soukromými školami takové obory, ze kterých vyjdou lidé, kteří kraji vrátí, co do nich investoval.

Motivační program pro lékaře, zubaře, policisty

Dobré služby a péče stojí a padají s lidmi. V kraji potřebujeme kvalitní a dostupnou zdravotní péči, aktivní bezpečnostní složky. Vytvoříme motivační program pro ty, kteří u nás budou chtít dlouhodobě zůstat, a nebudeme už přicházet o doktory a sestry, protože jim jinde nabídnou víc.

Podpora volnočasových aktivit, kultury a sportu

Co je platné skvělé pracovní místo, když člověk nemá večer kam zajít, nemůže přihlásit děti na sport a za kulturou musí až do Prahy.

Ústecký kraj dlouho byl a s námi zase bude velmi silný v programové podpoře zejména mládežnického sportu. Jen tak se děti naučí základy fair play, které zúročí v celém životě. Obnovíme lepší financování mládežnického sportu a přilákáme do kraje lidi a instituce, které nabídnou lepší využití volného času.

Konec nedostatku kapacit domovů pro seniory

Česko stárne, to není žádná novinka. A není tomu jinak ani v Ústeckém kraji. To přináší problém s nedostatkem kapacit v domovech pro seniory. Navýšíme kapacity u stávajících a postavíme nové – přesně podle trendů demografického vývoje. Zároveň podpoříme asistenční služby.